Crama Carastelec » Blog » Lipsa editie 2016

Lipsa editie 2016

 

Lipsa editie 2016

DE CE LIPSESTE EDITIA 2016 DIN PORTOFOLIU?

 

Fiecare an de recoltă este altfel: orele însorite, precipitațiile, diferența de temperatură între zi și noapte sunt condiții care diferă de la an la an și astfel determină recolta, la fel cum solul, expunerea versanților, altitudinea și latitudinea plantației își pun amprenta asupra vinurilor. De fapt, acesta este terroir-ul.

 

Calitatea mai presus de toate este credo-ul cramei noastre. Astfel, atunci când natura ne este ostilă, cum s-a întâmplat în 2016, când am avut parte de două grindine severe la începutul verii, care ne-au distrus aproape în întregime recolta, am hotărît să nu producem vinuri liniștite și vinuri de bază pentru spumante, pentru că  recolta nu ne-ar fi permis să asigurăm calitatea superioară a vinurilor. De aceea  edițiile din 2016 Vinca Benedict Pinot Noir și Vinca Sophia, care ar fi trebuit să apară anul acesta pe piață după maturarea în butoaie de stejar, lipsesc din portofoliul nostru.

 

La fel vor lipsi și spumantele Carassia, în cazul cărora lansarea edițiilor din 2016 au fost prevăzute pentru 2020-2021. Subliniem aceasta deoarece, , contrar practicii utilizate de ex. în Champagne, unde spumantele non-vintage sunt obținute din  asamblajul vinurilor rezervă din mai mulți  ani diferiți, Crama Carastelec urmărește sublinierea unicității fiecărui an de recoltă în parte, nu doar în cazul vinurilor liniștite, ci și în cazul spumantelor Carassia, folosind vinuri de bază dintr-un singur an de recoltă.

 

În cazul spumantelor Carassia, prima ediție am lansat-o în luna mai 2017 și provine din recolta anului 2014. Următoarea ediție – 2015 – o lansăm în toamna anului 2018, după minim 20 de luni de maturare în sticlă pe drojdii. Prima ediție a spumantelor Carassia în cantități limitate o mai găsiți la comercianții și distribuitorii noștri, respectiv în anumite locații Horeca. Edițiile 2017 Vinca Benedict și Vinca Sophia vor fi  disponibile din toamna anului 2018.