Crama Carastelec » Despre noi

Despre noi

Istoria, prima documentare

Regiunea viticolă Crișana, în maghiară Körösvidék, în germană Kreischgebiet, este situată între râurile Mureș, Someș, Tisa și culmile Munților Apuseni. Parte a regiunii viticole Crișana, Podgoria Silvaniei este atestată prin dovezi arheologice în cadrul castrului roman de la Porolissum-Moigrad. Cartarea topografică iozefină arată că încă din 1770 s-au cultivat struguri în Carastelec.

 

 

Terroir-ul

Regiunea viticolă Crișana este una dintre cele mai vechi zone producătoare de vin din Transilvania; situată în apropierea masivului muntos Măgura Şimleului, porțiunea reprezintă o insulă cristalină din nord-vestul Transilvaniei. Zona Carastelec, marcată de acest masiv, se remarcă printr-un sol aparte, din care vița-de-vie își extrage mineralele necesare pentru a da naștere unor vinuri elegante, pline de finețe și rafinament, cu o prospeţime și fructuozitate specifice soiurilor cultivate aici. Toate acestea le conferă o personalitate și o tipicitate aparte.

 

 

Crama

Zona satului a fost dintotdeauna menită să producă vinuri de înaltă calitate, tocmai de aceea am ales să plantăm pe dealurile din Carastelec, misiunea cramei fiind crearea vinurilor de excelenţă, iar garantia pentru aceasta - pe lângă terroir-ul minunat - sunt Preocuparea, Pasiunea și Profesionalismul. 

 

Plantație

Plantarea soiurilor nobile de viță de vie a fost realizată în 2011 pe 22,4 hectare.

Butucii – 6250/hectar – au fost plantaţi la o distanţă de 2 m/0,8 m, densitate din care rezultă o producție concentrată, calitativ superioară; aceasta creează o concurenţă între butuci,a căror rădăcini ajung mai repede la rocile mai dure de mică.