Crama Carastelec » Blog » Despre Pinot Noir vinificat în alb

Despre Pinot Noir vinificat în alb

Există vinul alb, vinul rose, vinul roșu și există Pinot Noirul alb.

V-ați gândit vreodată că vinul e o plăcere pentru toate simțurile noastre? Mai mult decât atât, este, sau poate fi, și o plăcere intelectuală. V-ați pus vreodată întrebarea dacă există vinuri în afara celui alb, rose și roșu?

Facem o încercare?

Ați băut vreodată vin alb vinificat din struguri roșii? Dacă răspunsul este negativ, întrebarea următoare ar fi: ați băut vreodată Champagne? Dacă ați băut un spumant pe care scria Blanc de Noir - adică alb din roșu - ați băut deja vin – adevărat, cu bule - din struguri roșii vinificat în alb, și dacă ați avut plăcerea să fie din Champagne, cu siguranță a fost un Pinot Noir. Alb.

Deci, suntem la aceeași materie primă.

Doar că nu în Champagne ci în nordul Transilvaniei, în Carastelec, care se situează la aceeași latitudine cu Burgundia, locul de naștere al soiului Pinot Noir.

Cum obținem vin alb din struguri roșii?

Struguri roșii sunt culeși manual la primele ore ale dimineții, presați apoi foarte ușor, la temperatură scăzută, să nu prindă culoare din pielița boabelor de struguri (căci culoarea e din pieliță, interiorul bobului fiind alb).  Rezultatul este un vin alb, dar nu oarecare vin alb. Un vin alb mai bogat, mai corpolent, mai complex decât oricare vin alb pe care l-ați gustat vreodată. Clar, ca o piatră prețioasă, cu o culoare ca șampania, având arome specifice Pinot Noir-ului doar „ambalat” altfel, mai ușor, mai vioi, mai crocant. Și nu în ultimul rând foarte versatil în ceea ce privește asocierea cu mâncarea, fiind atât de complex că puteți asocia și cu mâncăruri care de obicei le-ați servi poate cu vin roșu.

Deci ce vin bem iarna asta? Alb, rose sau roșu? Sau un Pinot Noir alb.