Crama Carastelec » Blog » Povestea Carastelec

Povestea Carastelec

Povestea Carastelec

 

Povestea miraculoasă a Cramei Carastelec

În timpul unei vizite in satul sălăjan Carastelec in anul 2004 al unui oenolog, al carui nume gasiti mentionat si in legatura cu faimosul vin Ornellaia, a decis să investească și în această regiune a Transilvaniei, care are multe în comun cu faimoasa regiune din Eger (HU), unde era proprietarul unei plantații.  Pe o parcelă atent aleasă dintre versanții deasupra satului – la momentul respectiv lăsat în paragină - Gál Tibor senior, a visat  pe această porțiune, numit și de el, Grand cru-ul zonei, o plantație și o cramă de spumante. Considerat și azi ambasador al soiului Pinot Noir, maestrul Gál a descoperit aici un terroir de excepție pentru soiul ei preferat, Pinot Noir și alte soiuri tradiționale folosite pentru vinuri spumante. Atât solul cristalin cât și climatul răcoros din zona Șimleului au prezis oenologului un vin spumant de excepție, terroir-ul fiind perfect pentru soiurile de sampanizare.

Cu câțiva prieteni pasionați a început acest proiect nou, dar realizarea acestui vis al lui a fost anihilat/distrus in 10 februarie 2005, în Africa de Sud - unde se afla la o cramă ca, consultant -  Gál a murit într-un accident rutier, lăsând în urma lui o familie de cinci, și întreagă lume a vinului care mai avea nevoie de pasiunea, perseverența și profesionalismul lui. A rămas și proiectul cramei din Carastelec în fază de proiect. Visul părea că sa destrămat.

Sa întâmplat însă un miracol. Cinci prieteni, foști colegi din scoala celei mai vechi abatii benedictine din vestul Ungariei, Pannonhalma / a carei misiune culturală a fost și este și până în ziua de sustine tradițiile benedictiene de sute de ani, de care traditii viticultura a facut parte din totdeanuna / pasionați de vin, s-au unit pentru a realiza visul maestrului Gál și cu 6 ani după accidentul cumplit, cu ajutorul unor fonduri europene și fonduri proprii au plantat cei 22 de hectare de vie exact pe versantul ales de oenolog, și au contruit o cramă nouă gândită și echipată cu tehnologie de ultimă oră pentru a produce spumante.

Spumantul mult așteptat - datorită tehnologiei de vinificare îndelungată – a apărut abia după patru ani de la prima recoltă și a adus Cramei Carastelec succesul preconizat de Gál.

Succesul se datorează în primul rând terroirului, a climatului răcoros, a soiurilor atent alese pentru șampanizare, a tehnologiei moderne și misiunii cramei de a produce spumante de calitate superioară.  

Prima ediție a spumantelor Carassia au câștigat medalii de argint la ceea mai prestigioasă competiție internațională de spumante. Despre competiția CSWWC mai multe puteti găsii aici