Crama Carastelec » Despre noi » Terroir-ul

Terroir-ul

Regiunea viticolă Crișana este una dintre cele mai vechi zone producătoare de vin din Transilvania; situată în apropierea masivului muntos Măgura Şimleului, o insulă cristalină din nord-vestul Transilvaniei. Zona Carastelec, încadrată de acest masiv, se remarcă printr-un sol aparte, din care vița de vie își extrage mineralele necesare pentru a da naștere unor vinuri elegante, pline de finețe și rafinament, cu o prospeţime și fructuozitate specifice soiurilor cultivate aici. Toate acestea le conferă o personalitate și o tipicitate aparte.

Acest “loc-comoară” este un amfiteatru natural cu un microclimat specific, pe partea superioară a unei pante din apropierea satului cu expunere sudică.  Plantarea soiurilor nobile de viță de vie a fost realizată în 2011 pe 22,4 hectare. Butucii – 6250/hectar – au fost plantaţi la o distanţă de 2 m/0,8 m, densitate din care rezultă o producție concentrată, calitativ superioară.

Amplasarea compactă a viilor in vecinătatea imediată a cramei prescurtează la minim transportul strugurilor evitănd astfel deteriorarea lor.

La fel ca alegerea locului, toate deciziile de producție sunt luate în fiecare zi cu aceeași meticulozitate și mereu cu scopul de a obține produse de înaltă calitate. 

Clima este temperat-continentală moderată, beneficiind de precipitații moderate. Suma orelor însorite în perioada de vegetație este de 1200-1600 de ore, precipitațiile anuale sunt de 626 mm, respectiv temperatura e mai scăzută în regiune, factori din care rezultă o aciditate mai ridicată a vinurilor, conferindu-le complexitate şi personalitate. Totodată, zona – latitudinea 47, altitudinea de 300 de metri – este propice pentru crearea de vinuri spumante excelente.

Crama »