A CARASSIA éppúgy több szállal kötődik a Pannonhalmi Főapátsághoz, mint a pezsgőkultúra a bencés szerzetességhez. Sokan kétségbe vonják ugyan, hogy a hautvillier-i bencés apátság szerzetese, Dom Pérignon találta volna fel a pezsgőt, de a legenda makacsul tartja magát. Pérignon atya, az apátság pincemestere a 18. század elején állítólag újborral szerette volna meglepni a rendtársait és felnyitott egy még erjedetlen cukrot tartalmazó borospalackot. Belekóstolt és így kiáltott fel:

„Csillagokat iszom!”

A pezsgős barát azzal mindenképpen hozzájárult a buborékos ital elterjesztéséhez, hogy a szerzetesek között nagy türelemmel próbálta népszerűvé tenni az “elrontott” borként kezelt nedűt. A minőségi pezsgő erről a türelemről és nagyvonalúságról is mesél. A tradicionális módszerrel készült champagne ugyanis kétszer születik éppúgy, mint Dionüszosz, a bor istene. Az alapbor után a második, palackos erjedés eredménye az elegánsan habzó ital.

Előállítása a 17. századi kezdetektől szinte változatlan, innen ered a tradicionális módszer (méthode traditionnelle) elnevezés. A 18. században tökéletesedett az erjesztés az Angliából hozott sötétzöld vagy fekete színű, vastag, 1,6 francia pint méretű üvegpalackokban, amely után a pezsgő a Napkirályként is emlegetett XIV. Lajos kedvenc itala lett. A luxust tökélyre fejlesztő francia vezette be udvarában a pezsgős reggeliket, a buborékos különlegesség ezzel indította diadalútját a legfelsőbb körökben. Hamarosan az arisztokrácia kedvelt és vágyott nedűjévé vált, mára pedig a siker, az ünneplés, a ragyogás jelképe az ízében gazdag, csillogó különlegesség.

A tételek

Blanc de Blancs Brut


Bársonyosan krémes és friss egyidőben, fenséges, telt, összetett Chardonnay-ra jellemző aromavilág: zöld körte, sárgabarack, alma, melyek briós, kekszes aromákkal egészülnek ki, amik a hosszú seprőn érlelésről árulkodik. Elegáns, selymes habzása végig kellemes textúrát biztosít, akárcsak az autolízises aromák bársonyossága, melyek az utóízben is megmaradnak, barátságos, mézes, fehér virágos ízek társaságában. Hosszantartó finom buborékok és egész szájat betöltő, hosszú lecsengés teszi még elegánsabbá. Harmónikus struktúra, a frissesség és az érett jegyek tökéletes egyensúlya. A 2017-es szüretből származó 100% Chardonnay-ből készült, 22 hónapig palackban érlelt tétel.


Szőlőfajta Chardonnay 100%
Pezsgőkészítés palackos érlelés, tradicionális módszer
Érlelési idő 22 hónap
Dűlők Kiscsere
Alk.vol. 12%
Dosage 7 gr
Savtartalom 7,3 gr
Kiszerelés 750 ml

A Carassia Blanc de Blanc Brut a 2018-as Pezsgő Világbajnokságon (The Champagne & Sparkling Wine World Championships 2018) arany érmet és csoportelső trófeát szerzett. A szintén 2015-ös évjáratú magnum kiszerelés a 2019-es Világbajnokságon ezüstérmet szerzett.

A pezsgő tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig – helyben történik.

Rosé Brut


Ragyogó lazacszín, intenzív gyümölcsösség, Pinot Noir jegyek. Hangsúlyos málna illat keveredik briós, kenyeres illattal. Ízben telt, friss piros-bogyós gyümölcs, málnás, szamócás jegyek érezhetőek, elegáns autolízises jegyekkel, ami a hosszú seprőn érlelésről árulkodik. Krémes, de élénk pezsgése hosszan kitart. Komplex mandulás lecsengése őrzi testes gyümölcsösségét. Ugyanaz az ízvilág az elejétől a végéig. Fenségesen friss, gazdag és struktúrált. 2017-ben szüretelt pinot noir fajtából, rozé alapborból készült.


Szőlőfajta Pinot Noir 100%
Pezsgőkészítés palackos érlelés, tradicionális módszer
Érlelési idő 22 hónap
Dűlők Tóka
Alk.vol. 12%
Dosage 5 gr
Savtartalom 7 gr
Kiszerelés 750 ml

A Carassia Rosé Brut a The Champagne & Sparkling Wine World Championships 2017 nemzetközi megmérettetésen ezüst érmet szerzett. A Carassia Rosé Magnum az idei (2019) Világbajnokságon bronzérmes lett.

A pezsgő tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.

Carassia Classic Brut


A pinot noir testessége és a chardonnay gyümölcsössége találkozik ebben a tradicionális fajtaházasításban. Csillogó halványsárga, élénk pezsgő. Érett, gyümölcsös és autolízises illataromák, sugárzó gyümölcsösség, komplexitás és elegancia a kortyban, finom mousse-val és hosszú lecsengéssel díszítve. A klasszikus elegancia, a kiemelt ünnepek és különleges alkalmak itala, eper és lazackaviár méltó párja. Ízében a gyümölcsös és élesztős jegyek harmonizálnak citromolaj, sárgabarack és briós, kekszes aromákkal, amelyek hosszan megmaradnak. Kifinomult hosszantartó habzásában krémes mousse és friss savak találkoznak. 2017 augusztusában szüretelt alapborok házasítása.


Szőlőfajta 60% Chardonnay, 40% Pinot Noir
Pezsgőkészítés palackos érlelés, tradicionális módszer
Érlelési idő 22 hónap
Dűlők Kiscsere, Tóka
Alk.vol. 12%
Dosage 6 gr
Savtartalom 7,4 gr
Kiszerelés 750 ml

A Carassia Classic Magnum Brut a 2019-es Pezsgő Világbajnokság (The Champagne and Sparkling Wine World Championship 2019) zsűrije aranyéremmel és National Champion trófeával tüntette ki.

A pezsgő tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.