“Grower-pezsgő”

A pezsgő esetében elsősorban a szőlő alapanyag és az ebből készült alapbor minősége határozza meg a végtermék, a pezsgő minőségét. Ezért esszenciális az alapokból pezsgőkészítésre tervezett ültetvény, a fajták, az ennek megfelelő szőlőművelés, a hűvös klíma, a lassú érési időszak, ami nem váltható ki egyszerűen korábbi szürettel. A CARASSIA pezsgők a pezsgőnek szánt parcellákról szüretelt termésből születnek, ezt követően a pezsgőkészítés minden mozzanata a saját pincénkben történik.

Tradicionális pezsgő-alapfajták

Pezsgőink kizárólag palackos erjedéssel és érleléssel, azaz Champenoise-módszerrel készülnek, kizárólag tradicionális pezsgő-alapfajtákból. Célunk megmutatni, hogy mit tesz hozzá a termőhely a pinot noir és a chardonnay fajtákhoz, mit tud a champagne-páros Kárásztelken. A kizárólag kézzel szüretelt szőlő könnyed préselést követően tartályban erjed, hogy a frissességét és feszes szerkezetét maximálisan megőrizzük. Az alapborok, melyek 2019-től kezdődően már több évjáratból származó alapbort is tartalmaznak, ezt követően fajtánként vagy házasítva kerülnek palackba. A pezsgőkészítés nagyon precíz döntések sorozata, az alapborok házasításától, az érlelési időn keresztül a dosage meghatározásáig.

Az idő faktor

A pezsgő a türelemről és nagyvonalúságról is szól. Az érlelés időtartamát minden esetben a bor fejlődése határozza meg. A Carassia pezsgők standard palackok esetében legkevesebb 20 hónapot, a magnumok 30 hónapot érlelődnek seprőn, de a bor evoluciójától függően ez több is lehet. Kevesebb nem. A hosszú palackos érlelés a tradicionális módszerrel készült pezsgők esszenciája. Ez idő alatt a palackban végbemenő természetes “kreatív átalakulásnak” eredményeként születik meg a pezsgő, amit a palackban érlelés krémes textúrával, gazdag autolízises ízvilággal és elegáns csillogással ruház fel, melyet az elegancia, a harmónia és individualitás jellemez.

A név

A Carassia név a termőhely kiemelt szerepét emeli ki, a Carassia szimbólum, az öt egymásba fonódó szív, pedig azt az összefogást, barátságot jelképezi, amit a bor, a megálmodó/mester és a termőhely köt össze. Szimbolizálja ugyanakkor azt az öt pillért, amin borkészítési filozófiánk alapszik: a terroir, a szőlőfajták, a technológia, a hosszú palackos érlelés, és a részletekre való precíz odafigyelés. A Carassia egy kifejezési mód, amelyben a kárásztelki “grand cru” egyénisége köszön vissza.

A természet iránti mély tisztelet, a kompromisszum mentes minőségre törekvés és a részletek igényes megközelítése: ez a mozgatórugója, a „szíve” mindennek, amit teszünk, a szőlő művelésétől a pezsgő érleléséig.

A tételek

Blanc de Blancs Brut


Bársonyosan krémes és friss egyidőben, fenséges, telt, összetett Chardonnay-ra jellemző aromavilág: zöld körte, sárgabarack, alma, melyek briós, kekszes aromákkal egészülnek ki, amik a hosszú seprőn érlelésről árulkodik. Elegáns, selymes habzása végig kellemes textúrát biztosít, akárcsak az autolízises aromák bársonyossága, melyek az utóízben is megmaradnak, barátságos, mézes, fehér virágos ízek társaságában. Hosszantartó finom buborékok és egész szájat betöltő, hosszú lecsengés teszi még elegánsabbá. Harmónikus struktúra, a frissesség és az érett jegyek tökéletes egyensúlya. A 2017-es szüretből származó 100% Chardonnay-ből készült, 22 hónapig palackban érlelt tétel.


Szőlőfajta Chardonnay 100%
Pezsgőkészítés palackos érlelés, tradicionális módszer
Érlelési idő 22 hónap
Dűlők Kiscsere
Alk.vol. 12%
Dosage 7 gr
Savtartalom 7,3 gr
Kiszerelés 750 ml

A Carassia Blanc de Blanc Brut a 2018-as Pezsgő Világbajnokságon (The Champagne & Sparkling Wine World Championships 2018) arany érmet és csoportelső trófeát szerzett. A szintén 2015-ös évjáratú magnum kiszerelés a 2019-es Világbajnokságon ezüstérmet, a 2017-es szüret alapboraiból készült harmadik évjárat ezüstérmet kapott a 2020-as évi CSWWC nemzetközi megmérettetésen és aranyérmet a 2021-es Vinarium International Wine Contest zsűrijétől.

A pezsgő tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig – helyben történik.

Rosé Brut


Ragyogó lazacszín, intenzív gyümölcsösség, Pinot Noir jegyek. Hangsúlyos málna illat keveredik briós, kenyeres illattal. Ízben telt, friss piros-bogyós gyümölcs, málnás, szamócás jegyek érezhetőek, elegáns autolízises jegyekkel, ami a hosszú seprőn érlelésről árulkodik. Krémes, de élénk pezsgése hosszan kitart. Komplex mandulás lecsengése őrzi testes gyümölcsösségét. Ugyanaz az ízvilág az elejétől a végéig. Fenségesen friss, gazdag és struktúrált. 2017-ben szüretelt pinot noir fajtából, rozé alapborból készült.


Szőlőfajta Pinot Noir 100%
Pezsgőkészítés palackos érlelés, tradicionális módszer
Érlelési idő 22 hónap
Dűlők Tóka
Alk.vol. 12%
Dosage 5 gr
Savtartalom 7 gr
Kiszerelés 750 ml

A Carassia Rosé Brut a The Champagne & Sparkling Wine World Championships 2017 nemzetközi megmérettetésen ezüst érmet szerzett. A Carassia Rosé Magnum az idei (2019) Világbajnokságon bronzérmes lett.

A pezsgő tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.

Carassia Classic Brut


A pinot noir testessége és a chardonnay gyümölcsössége találkozik ebben a tradicionális fajtaházasításban. Csillogó halványsárga, élénk pezsgő. Érett, gyümölcsös és autolízises illataromák, sugárzó gyümölcsösség, komplexitás és elegancia a kortyban, finom mousse-val és hosszú lecsengéssel díszítve. A klasszikus elegancia, a kiemelt ünnepek és különleges alkalmak itala, eper és lazackaviár méltó párja. Ízében a gyümölcsös és élesztős jegyek harmonizálnak citromolaj, sárgabarack és briós, kekszes aromákkal, amelyek hosszan megmaradnak. Kifinomult hosszantartó habzásában krémes mousse és friss savak találkoznak. 2017 augusztusában szüretelt alapborok házasítása.


Szőlőfajta 60% Chardonnay, 40% Pinot Noir
Pezsgőkészítés palackos érlelés, tradicionális módszer
Érlelési idő 22 hónap
Dűlők Kiscsere, Tóka
Alk.vol. 12%
Dosage 6 gr
Savtartalom 7,4 gr
Kiszerelés 750 ml

A 2019-es Pezsgő Világbajnokságon (The Champagne and Sparkling Wine World Championship 2019) a Carassia Classic Magnum Brut-t aranyéremet, két csoportelső különdíjat és National Champion trófeát szerzett. A Carassia Classic Brut standard palackos harmadik évjárata (2017-es szüret) ezüstérmes a 2020-as CSWWC-n.

A pezsgő tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.