A Kárásztelek Pezsgőpincészet Románia első pincészete, amely széndioxid hozzáadása nélkül készít gyöngyöző bort. A kizárólag saját erjedésből származó széndioxid aláhúzza a bor frissességét és hangsúlyos gyümölcsösségét, a borkészítési eljárás pedig alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkező bort eredményez.

A Friza kellemesen "gyöngyöző" bor, mely ízében, stílusában és elkészítési módjában is különbözik a pezsgőktől. A gyöngyöző bor egyszer erjed, speciális nyomásálló tartályokban, melyek lehetővé teszik, hogy a must erjedéséből származó széndioxidot apró buborékokká alakítsuk (Asti-módszer). Ez hozzávetőlegesen 2,5 bar nyomást eredményez az üvegben, ami nem elegendő ugyan a pukkantáshoz, de kirobbanó gyümölcsösséggel, alacsony alkohol tartalommal, kellemes maradék cukorral kompenzálja ezt.

A fehér gyöngyöző bor az erdélyi származású Királyleányka fajtából, míg rozé párja, Pinot Noir fajtából készül. Friss, fiatalos, lendületes, borok. Hangsúlyos gyümölcsösségük és kellemes gyöngyözésük könnyen ihatóvá, alacsony alkoholtartalmuk és a visszafogott maradék cukor barátságossá és felejthetetlenné teszi. Kitűnő kellékei a hétköznapoknak, baráti beszélgetéseknek, kerti partiknak.

Ahogy a pezsgők esetében, a gyöngyöző boroknál is a minőség, az évjárat adta alapanyag kvalitásainak megőrzése, az aromák hangsúlyozása a célunk, úgy, hogy semmit nem veszünk el belőle és nem adunk hozzá.

A tételek

Friza Rozé 2017
Friza White

FRIZA ROZÉ 2022

 

Halvány lazac színű, friss piros bogyós gyümölcsös gyöngyöző bor, jellegzetes Pinot Noir, málna, eper, szamóca jegyekkel. Természetes gyöngyözése saját erjedéséből származik, amit speciális nyomásálló tartályokban, az erjedés leállításával és a széndioxid szaturációjával érünk el. Üde, fiatalos bor, intenzív gyümölcsössége, kellemes maradékcukor tartalma, szép savai és csiklandozó buborékjai frissességét hangsúlyozzák, és teszik még barátságosabbá, könnyen ihatóvá.

NEM tartalmaz hozzáadott széndioxidot.

 

Fajta: Pinot Noir
Alk. 12%
Maradék cukor 6 g/l
Sav 7,35 g/l
Ajánlott fogyasztás hőmérséklet 6-8°C
Ételpárosítás: Halételek, tengeri herkentyűk, sushi, saláták, friss túrók, sajtok kitűnő kísérője
Díjak: DECANTER 2020 Ezüst Érem, Vince Magazin Legjobb gyöngyözőbor

FRIZA 2023

 

Akác- és mezei virágos, körtés-birses illatjegyei az erdélyi származású Királyleányka fajtáról árulkodnak. Szép savai és az apró, finom buborékok erősítik frissességét és természetes ízvilágát. Intenzív gyümölcsösség, kellemes maradékcukor, alacsony alkohol. Ezek az Asti-módszerrel készült gyöngyöző bor jellemzői, melyet csak a saját erjedéséből származó széndioxid szaturációjával érünk el, ettől természetes a gyöngyözés és természetesek az aromák.

Kitűnő beszélgetőbor.

 

Fajta: Királyleányka
Alk. 10.5%
Maradék cukor: 5 g/l
Sav: 5,5 g/l
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 6-8°C
Ételpárosítás: Fűszeres ázsiai konyha vagy enyhén édes, gyümölcsös, túrós desszertek kísérője is lehet.

Borlap