Csendes fajtaboraink márkaneve, a VINCA. Nevüket a kismeténg – vinca minor – erdei virágról kapták, mely minden évben az új évjárat kezdetét, a szőlő újjáéledését jelzi, amikor halvány lila virágaival beteríti a birtokkal szomszédos és az ültetvényünket észak felől védelmet nyújtó tölgyfa erdő aljnövényzetét.

A hordóban érlelt pinot noir és a seprőn tartott, szintén hordós chardonnay kedvenc pezsgőalap fajtáink egy másik arcát mutatják.

A korlátozott számban palackozott Sophia és Benedict boraink tradicionális, hordós érleléssel, azaz oxidatív technológiával készülnek, míg a Theresia nevet viselő rajnai rizling tartályban erjed és érlelődik, viszont palackban érlelés során hasonlóan nagy változásokon megy keresztül, mint hordóban érlelt társai.

A Vinca borcsalád tagjai Kárásztelek történetében meghatározó személyiségek neveit viselik. A Vinca Theresia-t Mária Terézia királynő tiszteletére neveztük el, aki 1777-ben elrendelte a kárászteleki templom újjáépítését. A Vinca Sophia-t Báthory Zsófia tiszteletére neveztük el, aki 1650-ben erdőt és szőlőt adományozott a falunak a újjáépített templom fenntartása céljából; tőle származik az első írásos dokumentum, miszerint Kárásztelek faluban már a XVII. században volt szőlőtermesztés. A Vinca Benedictet XIV. Benedek pápa nevét viseli, aki 1754-ben búcsút engedélyezett a falunak Szent Kereszt napjára, amit mai napig ünneplnek szeptember második hetében.

A tételek


Vinca Theresia 2020

 

Citromsárga színe visszaköszön a bor zöldcitromos, gyömbéres illatában, amit a loncvirág bódító illata koronáz. Ropogóskörte, fehérbarack, mézes aromái, a citrusos, füves ízekkel karöltve egy egységes egésszé állnak össze. Elegáns savai, és citromolajas utóíze, ásványos jegyekkel zárul.

A rajnai rizling az egyensúly, a harmónia folyékony megtestesítője, hűvös klímán mutatja meg szebbik oldalát. Aromás, elegáns savgerincű, karakteres bor, mely visszatükrözi a termőhely és az évjárat sajátosságait. Nem véletlenül a séfek, borszakértők és sommelier-ék kedvence, mivel ételbarát bor, maradék cukor tartalmának köszönhetően kitűnő kísérője hangsúlyosan fűszeres ételeknek, melyek más borokkal nehezen párosíthatóak.

 

Szőlőfajta100% Rajnai rizling
Alkoholtartalom11,5%
Savtartalom8 g/l
Cukor4,8 g/l
Fogyasztási hőmérséklet8-10°C
ÉtelpárosításA rizling kitűnő választás ázsiai, pikáns, fűszeres ételek mellé, de kitűnően illik sushihoz, zöldfűszerekkel készült tésztaételekhez és húsokhoz, füstölt húsokhoz is. Hasonlóan szépen harmonizál magas savtartalmú ételekkel, mint nyári saláták, savanyított levesek és az erdélyi konyha zsírosabb fogásaival.

A Theresia Rhein Riesling 2018 a DECANTER WOLRD WINE AWARDS 2020 nemzetközi megmérettetésen ezüstérmet szerzett.

Vinca Sophia 2020

 

Világos arany színét, citrusos, almás-körtés és mezei virágos illataromák koronázzák, melyek elegánsan folytatódnak a hordós érlelésről árulkodó pörkölt aromavilágban. A Chardonnay-ra jellemző citrusos, érett sárga gyümölcsös aromák, egy selymes, vajas textúrájú, pirítós ízvilággal társulva, kellemes utóízben csengenek le. A bor 8 hónapot érlelődött - seprőn/ sur lie - nagy tölgyfahordókban.

Báthory Zsófia több szállal kötődik Kárásztelek történetéhez. Aláírásával szignózott adománylevele az első írásos dokumentum, miszerint Kárásztelek faluban már a XVII. században volt szőlőtermesztés. 1650-ben erdőt és szőlőt adományozott a falunak az újjáépített templom fenntartása céljából.

 

Alkoholtartalom12.5%
Savtartalom6,1 g/l
Maradék cukor1,9 g/l
Fogyasztási hőmérséklet10-12°C
ÉtelpárosításIdeális kísérője lehet összetettebb ízvilágú ételeknek is, melyeket egyébként vörösborral párosítanánk. Disznóhúsból, erdei gombából készült ételekkel is megállja a helyét, de szárnyas ételek, vajas szószok, halételek, gombás vagy fehér szószos tésztaételek, risotto is kitűnően illenek hozzű. Sajtfélék közül a brie/camembert típusuakat, vagy friss sajtokat válasszunk hozzá.

Vinca Benedict 2020


A Pinot Noir fajtára jellemző elegáns rubinvörös szín és pirosbogyós gyümölcsökből összetevődő intenzív illat, a hordós érlelésről árulkodó vanília, dohány és pörkölt illataromákkal egészül ki. Elegáns teste és fiatal, de érett lágy tanninjai kitűnően harmonizálnak a bor savszerkezetével. Ízjegyei között a fajtaspecifikus eper, málna, szeder aromái mellett, a Pinot Noir-ra jellemző földes jegyeket is felfedezzük, melyek egy hosszan tartó fűszeres utóízzel zárulnak. Egy nagyon fiatal Pinot Noir, a fajtára jellemzően, palackban folyamatosan alakul, fejlődik. A bor nagy tölgyfahordókban és új barrique hordókban érlelődött 8 hónapot. Limitált palackszám.

A bor a Benedict nevet viseli XIV. Benedek Pápa tiszteletére, aki búcsút engedélyez a kárásztelki templomnak Szent Kereszt napjára.


Szőlőfajta 100% Pinot Noir
Alkoholtartalom 14%
Savtartalom 5.27 gr/l
Maradék cukor 2 g/l
Fogyasztási hőmérséklet 14-16 °C
Ételpárosítás konfitált kacsa, burgundi marhapörkölt, gombás ételek, félkemény érlelt sajtok