“Grower-pezsgő”

A pezsgő esetében elsősorban a szőlő alapanyag és az ebből készült alapbor minősége határozza meg a végtermék, a pezsgő minőségét. Ezért esszenciális az alapokból pezsgőkészítésre tervezett ültetvény, a fajták, az ennek megfelelő szőlőművelés, a hűvös klíma, a lassú érési időszak, ami nem váltható ki egyszerűen korábbi szürettel. A CARASSIA pezsgők a pezsgőnek szánt parcellákról szüretelt termésből születnek, ezt követően a pezsgőkészítés minden mozzanata a saját pincénkben történik.

Tradicionális pezsgő-alapfajták

Pezsgőink kizárólag palackos erjedéssel és érleléssel, azaz Champenoise-módszerrel készülnek, kizárólag tradicionális pezsgő-alapfajtákból. Célunk megmutatni, hogy mit tesz hozzá a termőhely a pinot noir és a chardonnay fajtákhoz, mit tud a champagne-páros Kárásztelken. A kizárólag kézzel szüretelt szőlő könnyed préselést követően tartályban erjed, hogy a frissességét és feszes szerkezetét maximálisan megőrizzük. Az alapborok, melyek 2019-től kezdődően már több évjáratból származó alapbort is tartalmaznak, ezt követően fajtánként vagy házasítva kerülnek palackba. A pezsgőkészítés nagyon precíz döntések sorozata, az alapborok házasításától, az érlelési időn keresztül a dosage meghatározásáig.

Az idő faktor

A pezsgő a türelemről és nagyvonalúságról is szól. Az érlelés időtartamát minden esetben a bor fejlődése határozza meg. A Carassia pezsgők standard palackok esetében legkevesebb 20 hónapot, a magnumok 30 hónapot érlelődnek seprőn, de a bor evoluciójától függően ez több is lehet. Kevesebb nem. A hosszú palackos érlelés a tradicionális módszerrel készült pezsgők esszenciája. Ez idő alatt a palackban végbemenő természetes “kreatív átalakulásnak” eredményeként születik meg a pezsgő, amit a palackban érlelés krémes textúrával, gazdag autolízises ízvilággal és elegáns csillogással ruház fel, melyet az elegancia, a harmónia és individualitás jellemez.

A név

A Carassia név a termőhely kiemelt szerepét emeli ki, a Carassia szimbólum, az öt egymásba fonódó szív, pedig azt az összefogást, barátságot jelképezi, amit a bor, a megálmodó/mester és a termőhely köt össze. Szimbolizálja ugyanakkor azt az öt pillért, amin borkészítési filozófiánk alapszik: a terroir, a szőlőfajták, a technológia, a hosszú palackos érlelés, és a részletekre való precíz odafigyelés. A Carassia egy kifejezési mód, amelyben a kárásztelki “grand cru” egyénisége köszön vissza.

A természet iránti mély tisztelet, a kompromisszum mentes minőségre törekvés és a részletek igényes megközelítése: ez a mozgatórugója, a „szíve” mindennek, amit teszünk, a szőlő művelésétől a pezsgő érleléséig.

A tételek

Blanc de Blancs

Rosé Brut

Classic Extra Brut

CARASSIA 773 VINTAGE BRUT/

Carassia Blanc de Blancs Brut

Bársonyosan krémes és friss egyidőben, fenséges, telt, összetett Chardonnay-ra jellemző aromavilág: zöld körte, sárgabarack, alma, melyek briós, kekszes aromákkal egészülnek ki, amik a hosszú seprőn érlelésről árulkodik. Elegáns, selymes habzása végig kellemes textúrát biztosít, akárcsak az autolízises aromák bársonyossága, melyek az utóízben is megmaradnak, barátságos, mézes, fehér virágos ízek társaságában. Hosszantartó finom buborékok és egész szájat betöltő, hosszú lecsengés teszi még elegánsabbá. Harmónikus struktúra, a frissesség és az érett jegyek tökéletes egyensúlya. A 2019-es szüretből származó 100% Chardonnay-ből, 21% reserve bor hozzáadásával készült, 24 hónapig palackban érlelt tétel.

Szőlőfajta100% Chardonnay, 21% reserve bor
Pezsgőkészítéspalackos érlelés, tradicionális módszer
Érlelési időmin. 24 hónap
DűlőkKiscsere
Alk.vol.12%
Dosage10 gr
Savtartalom7,35 gr
Kiszerelés750 ml

A Carassia Blanc de Blanc Brut a 2018-as Pezsgő Világbajnokságon (The Champagne & Sparkling Wine World Championships 2018) arany érmet és csoportelső trófeát szerzett. A szintén 2015-ös évjáratú magnum kiszerelés a 2019-es Világbajnokságon ezüstérmet, a 2017-es szüret alapboraiból készült harmadik évjárat ezüstérmet kapott a 2020-as évi CSWWC nemzetközi megmérettetésen és aranyérmet a 2021-es Vinarium International Wine Contest zsűrijétől.

A pezsgő tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig – helyben történik.

Blanc de Blancs Brut Magnum

Bársonyosan krémes és friss egyidőben, fenséges, telt, összetett Chardonnay-ra jellemző aromavilág: zöld körte, sárgabarack, alma, melyek briós, kekszes aromákkal egészülnek ki, amik a hosszú seprőn érlelésről árulkodik. Elegáns, selymes habzása végig kellemes textúrát biztosít, akárcsak az autolízises aromák bársonyossága, melyek az utóízben is megmaradnak, barátságos, mézes, fehér virágos ízek társaságában. Hosszantartó finom buborékok és egész szájat betöltő, hosszú lecsengés teszi még elegánsabbá. Harmónikus struktúra, a frissesség és az érett jegyek tökéletes egyensúlya. 2018-es szüretből származó 100% Chardonnay-ből készült, 36 hónapig palackban érlelt, 2022 nyarán degorzsált tétel.

Szőlőfajta100 % Chardonnay 
Pezsgőkészítéspalackos érlelés, tradicionális módszer
Érlelési időmin. 36 hónap
DűlőkKiscsere
Alk.vol.12%
Dosage10 gr
Savtartalom6,83 gr
Kiszerelés1500 ml

A Carassia Blanc de Blanc Brut Magnum a 2021-es Pezsgővilágbajnokságon aranyérmet szerzett. Ezt megelőzően az első magnum évjárat, 2019-ben ezüstérmmel tért haza Londonból.

A pezsgő tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül, magnum palackok estében legkevesebb 30 hónapos seprőn érleléssel. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig – helyben történik.

Carassia Rosé Brut

Ragyogó lazacszín, elegáns gyümölcsösség, pinot noir jegyek. Hangsúlyos barack illat keveredik briós, kenyeres illattal. Ízben telt, komplex, elegáns autolízises jegyekkel. Krémes mousse, finom buborékok. Hosszú lecsengése őrzi testes gyümölcsösségét. Gazdag és struktúrált. 2019-ben szüretelt pinot noir alapborból,  chardonnay és 5,5% vörösbor hozzáadásával került palackba második erjedésre.

Szőlőfajta 54% Pinot Noir, 40,5% Chardonnay, 5,5% vörösbor
Pezsgőkészítés palackos érlelés, tradicionális módszer
Érlelési idő min. 24 hónap
Dűlők Tóka
Alk.vol. 12%
Dosage 9 gr
Savtartalom 6,9 gr/L
Kiszerelés 750 ml

A Carassia Rosé Brut a 2021-es Pezsgővilágbajnokságon (The Champagne & Sparkling Wine World Championship) Nemzeti Bajnok/national Champion trófeát szerzett és a zsűri elnökének különdíja, a Chairman`s Trophy is a 2018-as ígéretes évjárat alapboraiból készült rozé pezsgő éremtábláját gazdagítja, az arany érem és a csoportelső/best in Class különdíj mellett. Különösen büszkék vagyunk, hogy a fehér pezsgőinket követően, idén a rozé pezsgőnk is bekerült az aranyérmesek elit klubjába.

A pezsgő tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – helyben történik.

Carassia Rosé Brut Magnum

A minden szempontból kiemelkedő 2018-as évjárat alapboraiból, 10% vörösbor és chardonnay hozzáadásával került magnum palackba, majd a közel három éves lassú érleléssel érte el jelenlegi letisztult eleganciáját és vált egy “minden szempontból komoly rozévá”. 

Szőlőfajta 73% Pinot Noir, 18% Chardonnay, 9% vörösbor 
Pezsgőkészítés palackos érlelés, tradicionális módszer
Érlelési idő min. 36 hónap
Dűlők Tóka
Alk.vol. 12%
Dosage 9 gr
Savtartalom 6,6 gr
Kiszerelés 1500 ml

A Carassia Rosé Brut a 2022-es Pezsgővilágbajnokságon aranyérmet, egy Best in Class csoportelső különdíjat és Nemzeti Bajnok címet szerzett.

A pezsgő tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.

Carassia Classic Brut

A  chardonnay frissessége, a reserve bor komplexitása, a pinot noir testessége és gyümölcsössége találkozik ebben a tradicionális fajtaházasításban. Csillogó halványsárga, érett alma és autolízises illataromákkal. Sugárzó gyümölcsösség, testesség és elegancia a kortyban, finom mousse-val és hosszú lecsengéssel díszítve. Első reserve boros házasítás, a 2018-as kimagasló évjáratból került bele 23% chardonnay. A három éves seprőn érlelés fokozatosan bontakozó rétegekben hozza a teltséget, komplexitást. A klasszikus elegancia, a kiemelt ünnepek és különleges alkalmak itala. Ízében a gyümölcsös és élesztős jegyek harmonizálnak citromolaj, sárgabarack és briós, kekszes aromákkal, amelyek hosszan megmaradnak. 

Szőlőfajta 43% Chardonnay, 23% Chardonnay Reserve, 34% Pinot Noir
Pezsgőkészítés palackos érlelés, tradicionális módszer
Érlelési idő min. 36 hónap
Dűlők Kiscsere, Tóka
Alk.vol. 12%
Dosage 8 gr
Savtartalom 6,45 gr
Kiszerelés 750 ml

A 2022-es Pezsgővilágbajnokságon maximális pontszámmal ezüstérmet, a 2021-es és a 2020-as CSWWC-n szintén ezüstérmet, a 2019-es Pezsgővilágbajnokságon magnum palackban aranyéremet, két csoportelső különdíjat és National Champion trófeát szerzett.

A pezsgő tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.

 

 

Carassia Classic Brut Magnum

A pinot noir testessége és a chardonnay gyümölcsössége találkozik a magnum palackos érlelésre jellemző frissességgel. Csillogó halványsárga, élénk pezsgő. Almás és autolízises illataromák, sugárzó gyümölcsösség, testesség és klasszikus elegancia egyben, krémes mousse-val díszítve. Ízében a gyümölcsös és élesztős jegyek, kekszes aromák, hosszú lecsngés. 2018 augusztusában szüretelt alapborok házasítása, 36 hónapos magnum palackos érlelést követően degorzsáltuk 2022 nyarán.

Szőlőfajta 65% Chardonnay, 35% Pinot Noir
Pezsgőkészítés palackos érlelés, tradicionális módszer
Érlelési idő min. 36 hónap
Dűlők Kiscsere, Tóka
Alk.vol. 12%
Dosage 8 gr
Savtartalom 6,45 gr
Kiszerelés 1500 ml

A 2021-es Pezsgővilágbajnokságon aranyéremmel és csoportelső különdíjjal tüntették ki a pezsgővilág legnagyobb szakértői. Előző évjárata 2019-ben aranyérmet, két csoportelső különdíjat és National Champion trófeát szerzett.

A pezsgő tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.