A Kárászteleki Pezsgőpincészet Románia első pincészete, amely széndioxid hozzáadása nélkül készít gyöngyöző bort. A kizárólag saját erjedésből származó széndioxid friss, üde, rendkívül gyümölcsös, alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkező bort eredményez.

A gyöngyöző bor, vagy frizzante, ahogy a neve is sugallja, egy kellemesen "gyöngyöző" bor, mely ízben, stuktúrában és technológiailag is különbözik a pezsgőktől. A gyöngyöző bor speciális nyomásálló tartályokban erjed, melyek lehetővé teszik, hogy a saját erjedéséből származó széndioxidot apró buborékokká alakítsuk (Asti-módszer), ami hozzávetőlegesne 2,5 bar nyomást eredményez az üvegben, ami nem elegendő ugyan a pukkantáshoz, de kirobbanó gyümölcsössége kompenzálja ezt, a csavarzár pedig könnyen kezelhetővé teszi.

A fehér, félszáraz gyöngyöző bor az erdélyi származású Királyleányka fajtából, míg száraz, rozé párja, Pinot Noir fajtából készül. Fiatalos, lendületes, könnyen iható borok, hangsúlyos gyümölcsösségük és kellemes gyöngyözésük tesz barátságossá és felejthetetlenné.

A tételek

Friza Rozé 2017
Friza White

FRIZA ROZÉ 2018


Elegáns lazac színű gyöngyöző bor, intenzív - fajtaspecifikus - piros gyümölcs aromákkal: első sorban eper, málna, cseresznye, és virág illattal. A finom és elegáns gyöngyözés hangsúlyozza a bor gyümölcsösségét és frissességét. Savassága és finoman kesernyés utóíze, üdévé, a maradék cukor pedig még ennél is barátságosabba teszi a bort.

A rozé gyöngyöző bor széndioxid hozzáadása nélkül készül, finom kellemes pezsgése kizárólag saját erjedéséből származó széndioxidot tartalmaz. A palackban 2,5 bar nyomás uralkodik.


Szőlőfajta Pinot Noir
Alkoholtartalom 11%
Maradék cukor 8,3 g/l
Savtartalom 6 g/l
Fogyasztási hőmérséklet 6-8°C
Ételpárosítás halételek, saláták, sushi és friss sajtok kíváló kísérője, de üdvözlőitalként, aperitívként is kíváló
Díjak Bronze Medal WineUp Official Selection 2016, 2017, Legjobb gyöngyöző bor Vince Magazin tesztjén

FRIZA 2018


Az átható akác- és mezei virágillat, hangsúlyos gyümölcs aromákkal – körte, birsalma – a Királyleányka fajtajellegéből adódik. Az enyhe gyöngyözés ezeknek a friss illatoknak további lendületet ad. Az exotikus gyümölcsíz és a szép savszerkezet, melyet a bor kesernyés utóíze zár le, egy könnyed, barátságos, bármikor fogyasztható gyöngyöző bort eredményez.

A félszáraz gyöngyözőbor széndioxid hozzáadása nélkül készült, finom pezsgése kizárólag saját erjedéséből származó széndioxidot tartalmaz. A palackban 2,5 bar nyomás uralkodik


Szőlőfajta Királyleányka
Alkoholtartalom 10,5%
Maradék cukor 12 g/l
Savtartalom 7,2 g/l
Fogyasztási hőmérséklet 6-8°C
Ételpárosítás pikáns, fűszeres ételek, saláták, friss sajtok, kecsketúró