parallax background

Üdvözöljük a

Kárásztelek Pezsgőpincészet

oldalán!

HÍREK, AKTUALITÁSOK
2023. november 05.

Carassia az év legjobb Blanc de Blancs pezsgője  

A Collection Carassia Blanc de Blancs Magnum 2017 Vintage megszerezte első egyéni világbajnoki trófeánkat, a világ legjobb tíz nemzeti és regionális bajnok Blanc de Blancs tétele közötti megmérettetésben. Az utolsó forduló legjobbja, a 2023 év legjobb Blanc de Blancs-ja, a Collection Carassia Blanc de Blancs Magnum 2017 Vintage. 
parallax background

A pincészet

“Egy csillogó terroir”

Kárásztelek falu pár kilométerre található észak felől attól a ponttól, ahonnan a szilágysági dombok kezdenek felgyűrődni, dél felől pedig az Erdély kristály-szigetének is nevezett szilágysomlyói borvidék határolja. Az agyagos, csillámpalás talaj, a falu feletti déli fekvésű amfiteátrum alakzat védettsége, vagy talán az onnan előtárulkozó hegyvonulatok lebilincselő látványa lehetett, ami 2004-ben id. Gál Tibort arra ösztönözte, hogy egy nemzetközi borász határozottságával jelölje ki azt a “grand cru” dűlőt, melyen egy pezsgőpincészetet vizionált, és ahol ma a Kárásztelek Pezsgőpincészet birtoka és pincészete található.

Ahogy a helyválasztást, a szőlőfajták kiválasztását és a pincészet technológiai felszerelését is egyetlen cél vezérelte: kiváló minőségű pezsgőt készíteni. Ez határozta meg mindazokat a döntéseket, amiket betelepítéskor és a pincészet épületének tervezésekor, technológiával való felszerelésekor meghoztunk, és mai napig meghatároz minden apró munkafolyamatot és döntést a szőlőben és a pincészetben.

Tizenöt év távlatában, Gál Tibor választását a poharakban gyönyörűen pezsgő, elegáns ital ízén kívül a világ legelismertebb pezsgőszakértői, a Champagne and Sparkling Wine World Championship ítészei is visszaigazolták minden eddigi évjáratunk kóstolásakor. 2017-ben két ezüst, majd a következő években aranyéremmel tüntették ki pezsgőinket, valamint a World Champion Rising Star trófeát ítélték oda Pezsgőpincészetünknek és a National Champion trófeát egyik magnum tételünknek.

A Pannonhalmi Főapátság és egy tokaji 9 hektáros szőlőbirtok tulajdonosa is a magyarországi befektető csoport elkötelezett tagjai köze tartozik.

parallax background

Gyökereink

Első írásos adatok
parallax background

A terroir

parallax background

A BIRTOK

Itt az észak-erdélyi szigethegységben minden alapfeltétel adott a kiváló pezsgőalapbor készítéséhez: a lassú éréshez elengedhetetlen hűvös klíma, agyagos-palás talaj és nagy gonddal válogatott korán érő, pezsgő alapfajták. A 2011-ben telepített huszonkét hektáros kompakt szőlőültetvény alapjaitól pezsgőkészítésre épült, a fajtaösszetételtől a déli kitettségen, a sor- és tőtávolság meghatározásán keresztül, a szőlészeti munkálatok és bortechnológia megtervezéséig.

A birtok közel felét kitevő pinot noir fajtajellegét maximálisan megmutatja pezsgőként, gyöngyözőborként és vörösborként egyaránt. A pinot noir fajta pincészetünk zászlóshajója, pezsgőink gerincét képezi. Kifinomult zamatot kölcsönöz a pezsgő-alapboroknak, mélységet, komplexitást, teltséget ad a pezsgőnek, legyen az fehér, rosé vagy házasítás. A pinot noir mellett pezsgő alapfajták, valamint királyleányka és rajnai rízling képezi a birtok fajtaösszetételét. A szőlőművelésben a metszéstől kezdődően külön “neveljük” a pezsgőnek, gyöngyözőbornak és csendes boroknak szánt tőkéket, hogy az évjárat adta legszebb termést szüretelhessük minden kategóriának.

A PINCÉSZET ÉS BORKÉSZÍTÉS

Pincészetünk az egyetlen az országban, amely az épület megtervezéstől kezdődően a pezsgőkészítésre fókuszál. Minden mozzanat az első és a második erjedéstől, a hosszú palackos érlelésen, remuázson, degorzsáláson keresztül a címkézésig saját pincénkben történik. A pezsgőkészítés szempontjából kiemelten fontos, hogy az 1600 m2 területű pinceépület, mely megújuló energiaforrásokat használ, a szőlőültetvény közvetlen szomszédságában található, így a leszüretelt termés a lehető legrövidebb időn belül kerül feldolgozásra.

Borkészítési filozófiánk kizárólag a minőségre épül. Tudjuk és érezzük minden évjárat alkalmával, hogy a legértékesebb a borkészítésben a jó szüret, a tökéletes alapbor, az idő és a türelem. A törvényes érlelési idő többszöröse, húsz hónap, a saját magunk által kijelölt minimális idő, amit a pezsgők seprőn töltenek, de ez akár több is lehet, ha a borok fejlődése ezt igényli. A gyöngyöző borok esetében a gyümölcsösség megőrzése, a saját erjedésből származó széndioxid szaturálása az elsődleges szempont, míg a csendes borok esetében a terroir- és fajtajegyek, valamint az adott évjárat nyújtotta kvalitások kiemelése.

Galéria

parallax background

Pincelátogatás

Pincelátogatás és borkóstolók kizárólag előzetes időpont egyeztetéssel.

Hétfő-Péntek: 10.00 - 16.30
Szombat-Vasárnap: min. 10 fős csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján
A pincelátogatás és a kóstoló hozzávetőlegesen 2 órát tart, a választott borsor függvényében.


PINCELÁTOGATÁS ÉS BORKÓSTOLÓ ÁRAK

Időpontegyeztetéssel, kóstoló-csomag árakkal kapcsolatban kérjük vegye fel a kapcsolatot pincészetünk munkatársaival e-mailen (info @ carastelecwinery.com vagy a +40 740 040 777 telefonszámon
A borkóstoló-csomagok és a pincészetnél megvásárolható termékek az aktuális készlet függvényében változhatnak.

parallax background

Kapcsolat

 

     
     
    CÍM

    Kárásztelek (Carastelec) 604 sz., Szilágy (Salaj) megye, Románia